Kansermiyim
Türkçe | English
  MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ     BÜTÜN SORULARINIZ İÇİN
meme kanseri
 
  ÜYELİK
   

Meme kanserinde erken teşhis, hem yaşam süresi hem de yaşam kalitesi bakımından çok büyük önem taşımaktadır. Meme kanserinde erken teşhisin sağlanabilmesi için elle kendi kendine muayenenin yaygınlaştırılması ve kadınların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Elle muayene sonucu her kadın kanser oluşumunu çok erken safhalarda tespit edebilir.

Meme kanserinin erken dönem tespitinde sadece kanser oluşumunun meydana geldiği kitle alınarak tedavi gerçekleştirilir. Ancak meme kanseri diğer organlara yayılmaya başlamış ise durum ciddileşir ve memenin tümünün alınması gerekebilir. Bu durum kadınlar için oldukça sarsıcı bir psikolojik duruma neden olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına önleminizi alın ve her ay el ile ayna karşısında kendi meme muayenenizi yapın. Her sekiz kadından birinde görülen meme kanserinin, erken teşhis edilmesi halinde memenin yüzde 97’sinde iyileşme şansı doğduğu belirtiliyor. Memedeki süt bezlerinde ve bunların meme ucuna uzanan tüplerinde oluşan, bir çeşit tümör olan meme kanseri, büyük çoğunlukla kadınlarda her ay östrojen hormonunun artıp azalması ile her ay bu hormonun meme dokusuna baskı yapması ile oluşuyor.

Meme kanserinin risk faktörleri arasında erken adet görmek, geç menopoza girmek, adetlerin arasındaki günlerin azlığı, doğum yapmamak, geç yaşta ilk doğumu yapmak, emzirmemek, ailede meme kanseri hikayesi olanların varlığı, aşırı kilolu olmak ve alkol bağımlılığı yer almaktadır. Kanser hücreleri normal doku kurallarına uymazlar. Normal hücreler doku içinde sabitken kanser hücreleri diğer hücrelerle olan bağlarını kopartarak hareketli hale gelirler. Lenf ve kan damarları ve sinir kılıflarına girerek; vücutta serbestçe dolaşmaya başlarlar. Bu ihtimal tümör büyüdükçe artar. Tümör 1 santimken bile bu hücreler serbest olarak vücut sıvılarında dolaşmaktadır. Kanserde ölüm bu dolaşan hücrelerin uzak organlara yerleşmesi yani metaztazlar sonucunda olmaktadır.

Erken tanının önemi burada ortaya çıkmaktadır. Kanser ne kadar ufakken yakalanırsa bu kötü durum olasılığı o kadar azalmakta ve tedavi olasılığı o kadar artmaktadır. Şu anda erken tanıda en etkili silahımız MAMOGRAFİ’dir. Ama mamografinin de zayıf tarafları vardır. Yoğun süt bezleri olan memelerde mamografi yetersiz kalır. 35 yaşından sonra çekilen mamografiler bize yaralı bulgular verir. Ayrıca çok genç hanımlarda çekilen mamografide radyasyon kanseri tetikleyebilir. 35 yaşından önce görülen meme kanserleri tüm meme kanserlerinin % 3’ünü oluşturur. 40 yaşından sonra meme kanseri sıklığı artar. Meme kanseri 50 – 60 yaş arasındaki kadınlarda rastlanan en sık ölüm nedenidir. Türkiye’de 50 – 70 yaş arası kadınlar senede bir devlet tarafından ücretsiz olarak taranmaktadır.

   

Bütün hakları saklıdır Dr. F. Hikmet Özvar